הקמת קרן השקעות בתחום "האינטרנט של הדברים"

מתכוננים למהפכה התעשייתית הרביעית: אוניברסיטת תל אביב תקים יחד עם חברות ענק בינלאומיות קרן השקעות במיזמים ישראליים בתחום 'האינטרנט של הדברים'

17 נובמבר 2016
הקמת קרן השקעות בתחום "האינטרנט של הדברים"

דמיינו את התרחיש הבא: המקרר המשועמם שלכם מנצל את השעות הארוכות שבהן אתם בעבודה או בלימודים כדי לגלוש באינטרנט ולשלוח לשואב האבק ממים של חתולים מנגנים על פסנתר. נשמע לכם מופרך? עד כמה שזה נשמע מוזר, המציאות לא מאוד רחוקה מהתרחיש הזה. כבר היום ניתן לקנות מקררים שמזהים לבד מתי אוזלים מוצרים שאתם רגילים לקנות, ומזמינים אותם בעצמם באמצעות חיבור לאינטרנט. את שואב האבק ניתן להפעיל גם מחוץ לבית, באמצעות אפליקציה בטלפון הסלולרי, מכוניות המחוברות לרשת גם הן הפכו לעובדה עם פיתוחן של המכוניות האוטונומיות.

 

המונח המקצועי המתאר את רשת האינטרנט, שבה חברים לא רק אנשים, אלא גם חפצים, מכשירים ובקרוב גם תשתיות שלמות, הוא "האינטרנט של הדברים", שעתיד בקרוב לשנות את כל היבטי חיינו.

 

במהותו, האינטרנט של הדברים (IoT - Internet of things) מתבסס על שילובים מגוונים בין טכנולוגיות המידע שפותחו במהלך העשורים האחרונים – נתוני עתק (ביג דאטה), ניתוח נתונים, למידה חישובית, אבטחת סייבר, חיישנים ורשתות תקשורת. ההייטק הישראלי, מוביל עולמי בתחום טכנולוגיות המידע, מהווה מקור בלתי נדלה של טכנולוגיות ורעיונות חדשים גם בגלגול החדש והמהפכני, שנקרא האינטרנט של הדברים.

 

העתיד קורה עכשיו

"מומחים צופים שבשנים הקרובות יחוברו לאינטרנט כ-50 מיליארד מחשבים זעירים שתפקידם לחוש את תנאי העבודה של חפצים שונים ולשלוט בהם. כבר היום, חפצים שונים, כגון מכשירי חשמל ביתיים (תנורי מיקרוגל, מכונות כביסה) ומכוניות, נשלטים על ידי מחשב שמוטמע בהם, אבל רוב המחשבים הללו אינם מחוברים לאינטרנט. בשנים הקרובות המחשבים בחפצים כאלה יחוברו לאינטרנט, ויצטרפו אליהם סוגים רבים של חפצים נשלטי מחשב ואינטרנט, כגון גופי תאורה, מזגנים, מוני חשמל ומים, התקנים תעשייתיים וחקלאיים, ועוד." אומר לנו פרופ' סיון טולדומבית הספר למדעי המחשב ע"ש בלבטניק באוניברסיטת תל אביב.

 

"התופעה הזאת מונעת מהתפתחות היכולות וירידת המחיר, הגודל וצריכת החשמל של מחשבים, של חיישנים מסוגים שונים ושל התקני תקשורת אלחוטית. מחשבים זעירים וזולים יכולים כיום לחוש תאוצה, לחץ, טמפרטורה, אור וקול, לדווח את מה שחשו לשרתים בענן דרך האינטרנט, ולשלוט בהתקנים שונים. הפריסה הגוברת של רשתות תקשורת אלחוטית, כגון רשתות סלולריות ו ,wifi-תורמת גם היא להתרחבות התופעה, המכונה "האינטרנט של הדברים".

 

השימוש הנרחב ב"אינטרנט של הדברים" שכבר קיים כיום, וגם האתגרים שעדיין עומדים בפנינו כדי להפוך את השימוש לבטוח, הודגמו לפני כמה שבועות באמצעות מתקפת האקרים שהצליחה להפיל אתרים ענקיים כגון PayPal, טוויטר וSpotify-, על ידי פריצה למכשירים כגון מצלמות, מדפסות ואפילו שואבי אבק רובוטיים.

 

"התפתחות האינטרנט של הדברים מציעה מגוון של הזדמנויות לתעשיית הטכנולוגיה העילית ולחברה בכלל, אבל גם מציבה אתגרים משמעותיים שהתגברות עליהם תדרוש מחקר רב. בין האתגרים ניתן למנות אבטחת מידע (ובפרט מניעת השתלטות מרחוק של גורמים לא מורשים על חפצים), אלגוריתמים ומערכות לעיבוד כמויות המידע הגדולות שהחיישנים יספקו, ושמירה על ערכים חברתיים כגון פרטיות." אומר פרופ' טולדו.

 

 

מרכז חדשני ליזמים

את השימושים המסחריים תמיד מקדים המחקר, וכגוף מחקר מוביל, הנמצא בחזית המדע ושמחפש כל הזמן את הדבר הבא, חברה אוניברסיטת תל אביב לגופים עסקיים מהגדולים בתחומם, כדי להקים קרן השקעות בינלאומית וכן מרכז חדשני ליזמים ישראלים מובילים בתחום ה-IoT  וה-IIoT (האינטרנט של הדברים התעשייתי), בהשקעה ראשונה של 20 מיליון דולר.

 

הקרן החדשה שהתאגדה ביוזמתה של 'רמות', הזרוע העסקית של אוניברסיטת תל אביב, היא תוצר של שיתוף פעולה ראשון ויחיד מסוגו. חמש חברות בינלאומיות, המובילות את תחום האינטרנט של הדברים בעולם, המיוצגות ע״י: ג'נרל אלקטריק ונצ׳רס, HNA אקוטק, מיקרוסופט ונצ'רס, קוואלקום ונצ׳רס וטאטה, חברו לשני גופים ישראלים מובילים: פיטנגו, קרן ההון סיכון הגדולה בישראל ואוניברסיטת תל אביב.

 

הקרן, שתקרא איי3 אקוויטי פרטנרס (Israel IoT Innovation – i3 Equity Partners) תתמקד בבחירת מיזמים ישראליים מצטיינים בתחום, המצויים בשלבי פיתוח מוקדמים, ותזמין אותם למרכז משרדים יוקרתי הממוקם בתחומי אוניברסיטת תל אביב, בו הם יזכו לתנאים אופטימליים כדי לבנות את חברתם עד לשלב היציאה לשוק הבינלאומי.

 

הקרן החדשה תנוהל במשותף על ידי נגה קפ וערן וגנר, שניהם יזמי הייטק ישראלים עתירי הצלחות, בעלי ניסיון עשיר בטיפוח מיזמים צעירים ומשקיעים מנוסים בקרנות מובילות עם רקורד מרשים של הצלחות. יו"ר הקרן הוא מנכ"ל רמות, שלמה נמרודי, מוותיקי תעשיית ההייטק הישראלית.

 

נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, עם נעה קפ וערן וגנר, המנכ"לים המשותפים של הקרן (צילום: מיכל ראש-בן עמי)

 

תנאים אופטימליים להצלחה

אוניברסיטת תל אביב היא לא רק אוניברסיטת המחקר הגדולה בארץ, אלא גם גוף מחקרי שהערכים המובילים אותו הם סקרנות ומרדף אחר הלא נודע. רוח הסקרנות והתעוזה מתורגמת פעמים רבות גם ליזמות עסקית. האתר המוביל Pitchbook דירג את אוניברסיטת תל אביב בעשירייה המובילה בעולם במספר הבוגרים שהפכו ליזמים. השותפות של האוניברסיטה בקרן החדשה נולדה על מנת לאפשר למיזמים הפועלים בישראל בתחום ה-IoT ליהנות משילוב של גורמים אופטימליים להצלחה:

  • מרכז מצוינות עם מתחמי עבודה ברמה הגבוהה ביותר, הממוקם בתחומי קמפוס אוניברסיטת תל אביב, ומאפשר גישה לשלל מרכזי המחקר, המעבדות והשירותים של האוניברסיטה
  • סיוע מקצועי פעיל בתהליכים החיוניים של פיתוח עסקי, שיווק, גיוס עובדים וחדשנות
  • השקעה של עד מיליון דולר למיזם
  • הנחיית מנטורים, שירותי פיתוח עסקי, גישה לטכנולוגיות, כלים ושירותים נוספים
  • גישה לחברות רב-לאומיות בכל שלבי הפיתוח: אימות צורך שוק של הטכנולוגיה המוצעת, תכנון המוצר, הוכחת היתכנות, השקעות בשלבי פיתוח מתקדמים, ולבסוף גם רכישת הטכנולוגיה הבשלה, והפצתה בשווקים בעלי פוטנציאל גבוה – כולל סין והודו

 

לב לבו של העולם החדש

יו"ר הקרן החדשה שלמה נמרודי מסכם את היתרונות שבחיבור בין האוניברסיטה ועולם ההייטק: "החיבור הייחודי מעיד על האמון שהחברות הבינלאומיות הגדולות בתחום זה רוחשות ליכולתם של יזמים ישראלים להמציא את הדבר הגדול הבא, שישנה את עולמנו. העובדה שהצלחנו לקבץ את כל השותפים הנכבדים הללו סביב שולחן אחד, להנגיש את הטכנולוגיות, השווקים והלקוחות שלהם למיזמים ישראלים חדשים, וכן לצרף ליוזמה מומחי הון סיכון מהשורה הראשונה, מייצרת יתרונות ייחודיים עבור יזמים מצטיינים עם טכנולוגיות פורצות דרך בתחום."

 

השותפות בקרן:

  • אוניברסיטת תל אביב (באמצעות רמות) – אוניברסיטת המחקר הגדולה בישראל, המציעה את הפלטפורמה הרב-תחומית הרחבה ביותר במדינה, ונמנית על 10 האוניברסיטאות המובילות בעולם במספר הבוגרים שהיו ליזמים (Pitchbook 2016-2017) רמות היא הזרוע העסקית של האוניברסיטה וחברת מיסחור הטכנולוגיות שלה. רמות מביאה לשוק את הטכנולוגיות החדישות ביותר מאוניברסיטת תל-אביב ומשקיעה בטכנולוגיות רבות נוספות דרך תכניות מימון מגוונות, הכוללות את קרן מומנטום שלה היקף של 24 מליון דולר.

  • ג'נרל אלקטריק ונצ׳רס (GE) – חברה גלובלית בתעשיית הדיגיטל, המציעה מוצרים ושירותים מגוונים – החל במנועי מטוסים, הפקת חשמל וציוד לייצור דלק וגז, וכלה בדימות רפואי, פיננסים ומוצרי תעשייה; נחשבת כיום למובילה בשוק האינטרנט של הדברים התעשייתי ((IIoT, בזכות מוצר הדגל פרידיקס (Predix); GE ונצ'רס היא זרוע ההון סיכון של חברת GE.

  • HNA אקוטק – חברת בת של HNA, קבוצת אחזקות בתחום ההייטק, המבקשת לבנות סביבה מבוססת טכנולוגיה שתאפשר חדשנות מואצת, ותכלול מגוון אמצעים - כמו מעבדות יצירתיות, הון סיכון טכנולוגי וחממה - במטרה לבחון דפוסים כלכליים חדשים באמצעות טכנולוגיות הליבה שלה, כגון ענן, נתוני עתק ואינטרנט של הדברים.

  • מיקרוסופט ונצ'רס – זרוע ההון סיכון של מיקרוסופט, הפלטפורמה המובילה עבור עולם המושתת על מובייל וענן. מיקרוסופט מגישה את ההיצע המקיף ביותר לאינטרנט של הדברים - כולל Azure IoT Suite, אינטרנט של הדברים בווינדוס 10, קורטנה אינטליג'נס ודינמיקס 365 – שמאפשר לחברות לבנות פתרונות IoT המשלבים בקלות את נכסיהן והשקעותיהן;

  • קוואלקום ונצ׳רס – חברת פיתוח רב-לאומית של מוצרי תקשורת וחצאי מוליכים, המפתחת ומשווקת מוצרי ושירותי תקשורת אלחוטיים;

  • פיטנגו – חברת ההון סיכון הגדולה בישראל, בעלת ניסיון נרחב בהשקעות במיזמים, החל מהשלב המוקדם ועד לשלבי צמיחה מאוחרים יותר;

  • טאטה – תאגיד גלובלי רב-ענפי שבסיסו בהודו, כולל למעלה מ-100 חברות עצמאיות, ובעל יכולות גבוהות בשירותי אינטגרציה;

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>