מבנה הלימודים לתואר "מוסמך אוניברסיטה" בגאופיזיקה - .M.Sc

עודכן: 16.08.2020

על התלמידים להתעדכן בהנחיות ובנהלים שנמצאים בידיעון.

 

מבנה הלימודים

תלמיד רשאי לבחור באחד משטחי ההתמחות הבאים:

  1. מסלול גאופיזי-גאולוגי: הכולל שלושה תחומי התמחות עיקריים: גאופיזיקה שימושית, גאולוגיה וסיסמולוגיה של רעידות אדמה.
     

    הגאופיזיקה השימושית כוללת סיסמולוגיה שימושית, אנליזה של נתונים סיסמיים ושיטות גרבימטריות ומגנטיות. דגש ניתן על שיטות מיפוי תת-הקרקע לצורך חיפושי נפט. מטרת תוכנית זו להכשיר חוקרים בתחומים השונים של הסיסמולוגיה השימושית, כדי שבתום הלימודים יוכלו להשתלב בתעשייה הגאופיזית. התוכנית עוסקת בתחומים של סיסמולוגיה של חיפושי נפט ומחצבים וגאופיזיקה רדודה למטרות הנדסיות ולאיתור מבנים גאולוגיים בעלי פוטנציאל ליצירת רעידות אדמה. התוכנית עוסקת בכל הנושאים של איסוף נתונים בשדה, עיבודם ופענוחם. כמו כן כוללת התוכנית קורסים בסיסיים בנושאי מעבר גלים סיסמיים בתת-הקרקע ושיטות אינברסיה להערכת תכונות תת-הקרקע מהמדידות הסיסמיות. עבודת הגמר תעסוק בנושאים יישומיים ותיעשה בשיתוף פעולה עם גורמי תעשייה בארץ.

    הגאולוגיה כוללת את חקר העבר של כדור הארץ כפי שמתבטא בסלעים, כגון שינויי אקלים בעבר הרחוק, שינויים בשדה המגנטי של כדור הארץ, טקטוניקה, תיעוד רעידות אדמה בסלעים ובמבנים ארכיאולוגיים וניתוח דפורמציה בסלעים. המחקר כולל עבודת שדה ומעבדה. במסגרת הלימודים נערכים סיורים ועבודות שדה להכרת הגאולוגיה של ישראל ולימוד שיטות שדה. האירועים הטקטוניים של ישראל נבחנים על רקע אירועים דומים במרחב הקרוב ובעולם. מטרת התוכנית להכשיר גאולוגים למכוני המחקר, האקדמיה, תעשיית המחצבים וחברות ייעוץ בתחומי הגאולוגיה והסביבה.

    המחקר בתחום של רעידות אדמה כולל ניתוח של אותות סיסמיים, פיתוח וחקר ביצועים של מערכות  התרעה בפני רעידות אדמה, חקר המקור הסיסמי, ניתוח זמן-מרחב של פעילות סיסמית, מכניקה של שברים (סיסמיים או אסיסמיים) ואינברסיה של נתונים סיסמיים ו/או גאודזיים לקבלת פיזור ההחלקה על-פני העתקים. המסלול מכשיר סיסמולוגים שישתלבו במכוני המחקר, האקדמיה וחברות ייעוץ בתחום הגיאופיזי.
     

  2. מסלול למדעי האטמוספירה ואוקינוגרפיה: הלימודים במסלול למדעי האטמוספירה מתרכזים  בעיקר בפיזיקה, דינמיקה ואנרגטיקה של האטמוספירה והאוקיינוסים בכדור הארץ, ושל האטמוספירות של כוכבי לכת אחרים. במסלול כלולים תורת האקלים, הבנת תבניות מזג אויר ואקלים, חיזוי פיזיקלי של מזג האוויר, פיזיקה של עננים ומשקעים, חשמל אטמוספירי ומעבר קרינה וחישה מרחוק.

    במסגרת המסלול נערכים מחקרים עיוניים וניסיוניים בפיתוח מודלים של אקלים, בניתוח של שינויי אקלים בעבר על פי תצפיות ושינויי אקלים צפויים בעתיד באמצעות מודלים, בפיתוח, הרצה ועיבוד נתונים ממודלים ותצפיות של הזרימה באוקיינוסים, בהרצה של מודלים כימיים ופוטוכימיים ובהטמעת נתונים אטמוספיריים שנאספו מלוויינים, ברגישות מודלים נומריים של האטמוספירה לשינויים בפרמטרים הקובעים את האקלים, בנושאים שונים של מעבר קרינה דרך אטמוספירה וחישה מרחוק; בפיזיקה של האטמוספירה נערכים מחקרים קשורים לתהליכים חשמליים  באטמוספירה, כגון ברקים וסופות רעמים, שדוני ברקים, טעינה של אבק מדברי בסופות חול, התפשטות של גלי רדיו באטמוספירה, וחקר היונוספירה ומזג אוויר חללי. כמו כן נערכים מחקרים ניסויים ועיוניים בחקר האירוסולים האטמוספיריים והשפעתם על התפתחות העננים, על מאזן האנרגיה של כדור הארץ ומעבר ניגוד וראות. בדינמיקה, בסקלות סינופטיות ומזו מתבצעים מחקרים הקשורים לחיזוי מזג אוויר , התפתחות של שקעים ורמות באטמוספירה, סערות מזג אוויר חמורות והוריקנים. בסקלות גלובליות נחקרת הסירקולציה באזורים הטרופיים, האינטראקציה של זרמי הסילון עם סופות סינופטיות וגלים פלנטריים, הסירקולציה של הסטרטוספרה ויחסי הגומלין שלה עם שדות אוזון וקרינה וכן עם סופות מזג האויר בטרופוספירה. ברוב השטחים האלה קיים שימוש נרחב בנתונים הנמדדים מלוויינים מטאורולוגיים ואחרים. כמו כן מתבצע מחקר בסיסי השואף להבנה מכניסטית של התפתחות הפרעות בזרימות גיאופיזיות, המאזן שלהם עם זרימת הבסיס וטורבולנציה.

    המסלול מכין את הלומדים בו לעבודות מחקר ופיתוח ויישום בשטח התפתחותם.
     

  3. מסלול למדעים הפלנטריים: כולל מחקרים בהתהוות ותכונות כוכבי הלכת וגופים קטנים עתירי קרח במערכת השמש, המבנה והתהליכים הפיזיקליים הפועלים באטמוספירות, וכוכבי לכת מחוץ למערכת השמש. במצפה הכוכבים במצפה רמון נערכות תצפיות הקשורות למערכות פלנטריות אחרות. 

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>